Kako do Europske kartice zdravstvenog osiguranja za 10 sekundi?

Europska kartica zdravstvenog osiguranja

Europsku karticu zdravstvenog osiguranja gotovo bez čekanja možete podići na redomatu HZZO-a u Jukićevoj ulici u Zagrebu

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (EU) svi osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ostvarili su pravo i na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja ili na engleskom jeziku European Health Insurance Card. Izdavanje iskaznice je besplatno.

U praksi to znači da osoba osigurana preko HZZO-a, a koja se za vrijeme boravka na području neke od država članica EU iznenada razboli ili ozlijedi, ima pravo za zahvate koji se ne mogu odgoditi do planiranog povratka u Hrvatsku koristiti zdravstvenu zaštitu teret sredstava HZZO-a.

U početku je za izdavanje ove kartice bilo potrebno podnijeti zahtjev i otići ju osobno podići nakon nekoliko dana. No, od kad su u HZZO-u u Jukićevoj ulici 12 u Zagrebu instalirali redomat – iskaznicu možete napraviti za desetak sekundi. Da, automat na kojem možete izvaditi iskaznicu ujedno je i redomat za usluge HZZO-a.

Dovoljno je upisati OIB ili MBO

Gornji dio redomata, koji je u ružičastoj boji, odnosi se na usluge koje možete zatražiti (pravna služba, dopunsko zdravstveno osiguranje, izbor liječnika, pomagala…) i za koji ćete dobiti redni broj kako biste znali koji ste na redu, no vas zanima donji dio redomata – u plavoj boji.

Neka vas ne zbuni što tekst poruke nije ažuriran – naime više nije potrebno gurati karticu zdravstvenog osiguranja u automat već je dovoljno upisati ili osobni identifikacijski broj (OIB) ili matični broj osiguranika (MBO). I to je to – kartica se odmah otisne i možete ju uzeti kroz otvor u donjem dijelu redomata. Iskaznica vrijedi tri godine.

Slični automati osim u Zagrebu postoje u Splitu, Rijeci i Osijeku. Redomati su postavljeni i u Regionalnom uredu HZZO-a u Splitu na adresi Obala Kneza Branimira 14, u Regionalnom uredu HZZO-a u Rijeci na adresi Slogin kula 1, te u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku na adresi Kralja Zvonimira 1, stoji na njihovim internetskim stranicama.

Zahtjev za iskaznicom mogu podnijeti sve osobe koje imaju uredan status zdravstvenog osiguranika.

Dakle, ako na odmoru u Njemačkoj ozlijedite Ahilovu tetivu te morate na hitnu operaciju puno je lakše ako imate europsku zdravstvenu iskaznicu jer vam za taj hitan postupak neće biti isporučen račun.

Iskaznica nije zamjena za putno osiguranje

Ako unatoč posjedovanju iskaznice morate platiti zdravstvene usluge koje su bile neodgodive naravi možete po povratku u Hrvatsku HZZO-u podnijeti zahtjev za naknadu troškova.

Europske kartice zdravstvenog osiguranja
Europske kartice zdravstvenog osiguranja

Ovom karticom omogućeno vam je korištenje nužnih tj. neodgodivih zdravstvenih usluga kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga. No, imajte na umu da ona nije zamjena za putno osiguranje jer ne pokriva npr. troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na planinarenju, zračni prijevoz do hrvatske ili ukradene stvari. Zato je dobro imati i putno osiguranje.

You Might Also Like